Har Norge knekt koden gjennom blokkjeder, kryptovaluta og innovasjon?

Norge står ovenfor store barrierer de neste årene. Innovasjonstakten går fort og det avdekkes stadig nye muligheter til forbedring, effektivisering og bedre utnyttelse av offentlige ressurser. Blokkjeder og kryptovalutaer er kommet for å bli og vil løse viktige utfordringer vi står overfor i samfunnet.

Hva er en blokkjede?

En blokkjede er en logg med data og informasjon som deles med ulike aktører som er en del av denne blokkjeden. Som på bildet under, representerer hver «metall ring» en kjede med blokker. Fordelen med å bruke blokkjede er at du slipper å sende informasjon frem og tilbake mellom de ulike aktørene.

Kilde: YouTube – How blockchain Works.

Ett eksempel hvor det er behov blokkjeder er offentlig sektor, de trenger å samhandle på tvers av avdelinger og med ulike aktører. Sykehusene trenger «intern» rask og presis informasjon om pasienten i sanntid, men på en trygg og sikker måte. Dersom sykehusene hadde jobbet på denne måten ville dette vært en plattform som var bygget på informasjon og data fra blokkjeden. Sikkerhet og tillit er det helt sentrale ved bruk av blokkjeder.

Bilde: Pixbay.com – Peggy_marco

Hach og P2P-nettverk

En blokk eller metall ring vist i eksempelet over inneholder data, informasjon og en unik hach kode. Det er forskjellig type data og informasjon fra bokkjede til bokkjede. Bitcoin som er en plattform bygget på bokkjede har en annen type data og informasjon i sin blokk enn andre.

Hentet fra youtube.com, forelesning med Arne Krokan 29.01.20

Hach koden er unik og det er denne som identifiserer blokken. Beste sammenligning er at den er som et fingeravtrykk. Dersom noen tukler med denne koden har de andre i nettverket backup. P2P network er de andre i nettverket ditt- det er det som gjør en bokkjede så sikker da det er flere som har backup.

Dersom noen prøver å angripe hindrer P2P at uvedkommende trer inn uten tillatelse da det flere som må godkjenne (p2p). Det er umulig og hacke en bokkjede. Mye av grunnen til at dette brukes i andre land er at de ikke har tillit til en tredjepart.

Bilde hentet fra pixbay.com

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digitale penger som er bygget på grunnmuren av blokkjeder. Det bygges et digitalt virtuelt system hvor banken ikke er involvert. Kryptovaluta er bare en av mange retninger du kan gå når det gjelder å bygge videre på blokkjeder.

For å bruke teknologien trenger man altså ikke å ha tillit til en person eller finansinstitusjon, men kun ha tillit til blokkjedens oppbygging, matematikken og kryptografien.

Det er ingen formell utgiver av en virtuell valuta, og det finnes heller ikke noen offisiell valutakurs. Prisen bestemmes utelukkende ut fra tilbud og etterspørsel av brukerene. Slike virtuelle valutaer kan kjøpes og selges på forskjellige arenaer på internett. 

Kilde: Skatteetaten.no – Skatte- og merverdiavgiftsmessig behandling av bitcoins og andre virtuelle valutaer
Bilde hentet fra pixbay.com – kryptovaluta og Bitcoin.

Hvorfor velger folk Bitcoin?

Det finnes flere forskjellige årsaker til hvorfor mange velger å putte pengene sine i kryptovaluta, og da spesielt i Bitcoin.

I samfunn der forholdene ikke er som i Norge, hvor det i stor grad ikke er tillit til offentlige myndigheter brukes dette. Dette kan være land som er preget av korrupsjon eller tillit til tredjeparter eller banker ikke eksisterer. (krokan, Arne – forelesning 27.01.20)

Ifølge skatteetaten er «Bitcoins er en av verdens største virtuelle valutaer og gjennom kryptering sikres det at ingen klarer å forfalske betalinger eller bruke bitcoins mer enn en gang».

«The deep web»

Det finnes også dessverre andre årsaker til at noen opererer i Bitcoins eller annen virtuell valuta. På det «dype nettet» selges det narkotika, våpen, bilder og videoer overgrepsmateriale. (Krokan, Arne – forelesning 27.01.20)  

Bilde hentet fra pixbay.com – deep web

Det er greit å ta med seg at Bitcoins ikke er ensbetydende med kriminalitet, men det brukes dessverre i stor skala av flere med dette formålet.

Banker og offentlige myndigheter

Jeg forstår godt hvorfor banker og offentlig myndigheter ønsker at virtuell valuta skal kunne spores og følges til enkeltmennesker. Spesielt med tanke på det overnevnte med «the deep web».

Jeg ser også fordelene med blokkjeder hvor aktørene ikke avhengig av noen mellommann eller tredjepart. Hvor hele nettverket har tilgang på samme informasjon og kan bekrefte den nyeste versjonen av «hovedboken».

Video hentet fra YouTube – Forklarer hvordan alt dette oppsummert fungerer.

Hvordan kan Norge skape innovasjon gjennom blokkjeder?

Det finnes det ett hav av muligheter muligheter innen blokkjeder, ikke bare kryptovaluta som er skrevet om her.

Regjeringen har fått Deloitte til å lage en rapport – hvor de tar frem hvordan blokkjeder kan skape verdi, fremme innovasjon og tilrettelegge for konkurranse som er samfunnsmessig nyttig. Rapporten viser til flere sentrale punkter som kan skape innovasjon og verdi ved bruk av blokkjeder.

 • Bygge tillitsfulle og sikre registrere.
 • Utnytte knappe ressurser – gjøre den tilgjengelig for andre.
 • Eksisterende transaksjoner som gjøres av mennesker, kan erstattes med blokkjeder og teknologi.
 • Betaling og sporbarhet, at midler som blir utdelt faktisk brukes til rett formål.
 • Personlig data ved sykehus, NAV eller andre helseinstitusjoner samkjøres. Der alle personer i Norge har sin egen «blokk profil».
 • Eiendomsregisteret i de forskjellige kommunene og kartverk kunne vært sentralisert.
 • Datasikkerhet og informasjonssikkerhet – samle dette under ett oppslag.
Bilde hentet fra rapporten til regjeringen – Deloitte

Tallene hentet fra rapporten viser at et sted mellom 34 – 56 milliarder kroner brukes årlig på å vedlikeholde, utvikle, og arbeide med registre som kunne vært erstattet med blokkjeder.

Ser dere nå hvor viktig det er å bruke kreative mennesker, i kombinasjon med kompetanse, teknologi og blokkjeder? Det å være med på å bygge ett smart og effektivt fremtidig Norge. Bli med da vel 🙂

Kilder:

Bilder:

1 kommentar

 1. Heisann 🙂

  Kjempebra blogginnlegg!
  Jeg synes du forklarer konseptet på en veldig fin og oversiktlig måte, som gjør det lett for meg som leser å forstå.
  Jeg liker også veldig godt strukturen på innlegget med bilder, video, sitater og underoverskrifter som gjør det lett å lese.

  Det er kjempe fint at du viser til flere eksempler å bruke blockchain, og at du trekker inn egne refleksjoner.

  Kjempe bra jobbet!
  Husk også at punktum skal stå etter kilden i løpende tekst.

  Dersom du ikke har delt innlegget på linkedin enda burde du gjøre det, dette var bra 🙂

  Stå på!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
LinkedIn