Hvordan velge riktig mentor?

Det å ha en mentor er noe som i dag er svært vanlig blant de som allerede er i jobb. Ingen oppnår suksess alene og bak disse menneskene står det støttespillere og rådgivere som har hatt innflytelse for valg en har gjort. Dersom du spør en næringslivsleder eller mennesker i nøkkel posisjoner vil de nok bekrefte at de har eller har hatt en mentor på sin vei.

Symptomer melder seg først

Når du kjenner fysiske symptomer på at du trenger vann, drikker du gjerne vann. Det er sjeldent man er forut sin tid og drikker fordi man vet at behovet vil melde seg om 30 minutter. De færreste er forut sin tid, eller tør å ta kontakt før det er høyst nødvendig. Slik er det også ofte for de som skal velge mentor. Terskelen for å ta kontakt å spørre om hjelp og råd i forkant av en jobb eller studie er ofte veldig høy og det er først når situasjonen og problemene hoper seg opp at vi tar affære.

For å lette litt på denne barrieren vil jeg si til deg at dette er helt normalt og menneskelig. Men det betyr ikke at du allerede nå som student, eller tidlig i din karriere ikke kan begynne prosessen før. Det å forberede deg ved å trene på å ta kontakt med andre mennesker er viktig. Det å legge tilrette for gode læringsprosesser og nettverk i fremtiden vil gi deg gevinster in the log term.

Hvordan skaffe seg en mentor på 45 minutter?

First Round er en digital opplærings plattform som på under 45 minutter tar deg gjennom hele prosessen fra start til slutt. De gir deg «oppskriften» til hvordan du step by step kan gå frem for å finne din mentor. Det er 8 korte videosnutter i animasjon som enkelt forklarer og viser deg hvordan du kan jobbe med de forskjellige trinnene:

  1. Din profesjonelle identitet 
  2. Finn din mentor via LinkedIn 
  3. Hvordan ta kontakt på LinkedIn? 
  4. Kommunikasjon 
  5. Egenskaper
  6. Historiefortelling
  7. Spørsmål og svar 
  8. Bygg langvarige og gode relasjoner

Det handler i korte trekk om å bygge sin profesjonelle digitale identitet via LinkedIn. Deretter stille seg noen kritiske spørsmål og eksponere seg selv for ubehaget ved å ta kontakt med noen og spørre om hjelp og råd. Kommunikasjonen anbefales å forløpe på en bestemt måte og det er u-snakkede sosiale koder i forhold til hvilke sider av deg selv du skal by på.

Det å forberede seg og finne gode spørsmål, samt tenke igjennom hvilke spørsmål du kommer til å få vil gi mer utbytte for deg og mentor. Sist, men ikke minst – hvordan kommunikasjonen er i etterkant ved å sende en melding og takke er svært viktig og direkte ufhøffelig dersom man ikke gjør det.

Velg mentor ut fra kjemi og relevans

Jeg har selv hatt flere mentorer gjennom årenes løp og har noen ganger valgt mentor ut fra ulike oppgaver/fag jeg skal inn i. Det er utrolig gøy å jobbe sammen med en mentor og man lærer utrolig mye. Når jeg har valgt en mentor forbereder jeg meg alltid til møtene. Gjerne uker og dager i forveien for å noterer ned spørsmål som fortløpende kommer til meg. F.eks: Hva har denne personen oppnådd og av det han/hun har oppnådd samsvarer med den retningen jeg søker?

Jeg tenker at ingen spørsmål er dumme og at vedkommende heller vil sitte igjen med et inntrykk av at jeg oppriktig er interessert – enn det motsatt. Dette påvirker også mentor i positiv retning til å gi og dele mer.

Et godt møte er et effektivt møte som har gode spørsmål og problemstillinger for drøftelse. Noen ganger later jeg som at mentor sitter i styret eller jobber i selskapet. Det gir meg følelsen av at han/hun også har som interesse at dette skal gå bra. Dette funker psykologisk på meg og ufarliggjør kommunikasjonen. Det er heller ikke rent få ganger at mentor faktisk har endt opp med å bli en del av prosjektet dersom det har vært i næring.

Det å ha en plan/struktur på når du skal melde tilbake om prosjektet er også et must å gjøre etter mentor møtene. Involver vedkommende i tidsplanen din. Uansett når dere avtales å møtes igjen, send alltid en melding og takk for dagens samtale.

Totalt sett vil jeg si at din evne til å hente frem det beste i mennesker, gi de følelsen av at du lytter, er interessert og at du oppriktig ønsker dette er motiverende for en mentor. De bruker tross alt sin egen tid på deg o deres tid er ikke noe de vil bruke på en som ikke lytter eller er interessert. La de sitte igjen med følelsen av at dette var vel investert tid, så skal du se at det blir flere møter og kvaliteten på møtene blir enda bedre. Terskelen for at mentor vil introdusere deg for sitt nettverk og anbefale deg er høyere.

Når du har gjennomført kurset eller føler deg klar til å komme i gang er det flere ulike kanaler som hjelper deg med å koble deg dirkete sammen med en mentor. Mentor Norge er ganske store på studie mentor og Innovasjon Norge på næring. Ikke tenk så mye, bare gjøre det og kom i gang 🙂

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
LinkedIn