Google og kunstig intellegens forfølger deg.

Hvert søk du gjør vil forfølge deg.

Hva er kunstig intelligens (KI), eller på engelsk oversatt til «Artificial Intelligence (AI)»? 

AI er systemer som intelligent utfører handlinger basert på data og som kan erstatte mennesker. Kunstig intelligens kan lese, tolke og behandle strukturerte og ustrukturert data ekstremt fort.

AI kan brukes på flere plattformer og vil være med på og forenkle, effektivisere eller erstatte eksisterende arbeidsoppgaver. AI kan også brukes i produksjonsvirksomheter og kan på det store nett forutse handlinger basert på søk du har gjort.

Bilde: Pixabay.com -Store menger data lagres og utfører handlinger gjennom AI.

AI brukes av store selskaper på nettet til å finne ut av hva som opptar deg, hvem du snakker med og sender deg venne forslag ut fra disse dataene. I tillegg til dette utnytter de AI til å sende deg relevante artikler og annonser ut fra hva de «tror» du vil like.

Google ser hva du gjør

Dersom du føler deg syk, antar jeg Google er din beste venn? Etter å ha googlet deg frem, antar jeg at lommelegen er plattformen du havner inn på. Der kan du jo lese deg opp og få stilt diagnose på sekundet.

Det er slik at når du søker i Google eller på andre plattformer så lagres disse dataene i en «data bank». Denne «banken» registrerer og lager det de «tror» opptar deg. Bare sekunder etterpå vil du bli eksponert for målrettet markedsføring i Google og andre sosiale medier.

Bilde: Pixabay.com – Målrettet markedsføring.

Til og med lokalavisen bruker AI på nettsidene. Dersom du skroller deg forbi en artikkel med en overskrift som ikke «opptar» deg, endrer den overskriften seg til noe den «tror» du vil like bedre. På det drøyeste bytter artikkelen også bilde for å trekke din oppmerksomhet.

Finnes det etiske utfordringer?

Vel, hvor moro syntes du det er å bli «overvåket» på denne måten? Jeg skrev nylig et innlegg om Facebook – «personer du kanskje kjenner». I det innlegget belyser jeg hvordan AI brukes av Facebook for å tilby deg forslag til nye venner.

Bilde: piwabay

Etter at jeg postet sist innlegg om «Facebook» ringte mamma, hun lurte på om jeg kunne forklare henne hvorfor kunder hun sender mailer med dukker opp på Facebooken hennes? Dette sier noe om hvor inngripende AI og datalagring er. At mailen hun bruker i jobben, er eid av Google, som igjen deler data videre med Facebook. For meg er dette ganske drøyt.

Hvilke begrensninger er det med AI?

Mange mennesker frykter AI, på det personlige nivå og flere bedrifter ser på det som en ren trussel, men fremtiden vil komme og AI er kommet for å bli.

AI kan ikke lese tankene dine og kan heller ikke erstatte oss mennesker helt. De viktigste menneskelige egenskapene fremtiden vil trenge er kreativitet, teknologisk forståelse, fleksibilitet, selvstendighet, omsorg og samarbeidsevne. 

Bilde: piwabay

Dersom du ikke føler noe av disse egenskapene dette treffer deg, er det helt ok. Sunn fornuft på nett kan være greit å ha med seg og det finnes alternativer til google som kan brukes som søkemotorer.

Vi har fått tips i forelesningen om at det går an å beskytte seg mot denne inngripende overvåkende av data på nett. Les mer om disse instruksjonene her.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
LinkedIn